Indyk w sosie żurawinowym z kasztanami


Wspaniała propozycja dania świątecznego, które warto wypróbować.  Filety z indyka polane przepysznym sosem żurawinowym, w towarzystwie duszonych kasztanów. Danie jest wyjątkowe, niezwykle wyrafinowane i bardzo swiąteczne.

Sos żurawinowy można oczywiście podawać również do pieczonego indyka, drobiu czy wołowiny, a jego słodko-kwasny smak swietnie się komponuje z innymi przyprawami, bakaliami również kasztanami i orzechami.

Indyk w sosie żurawinowym z kasztanami

Składniki:

  • 6 szt. filetów z indyka
  • 100 ml białego wina
  • 125 ml bulionu z kurczaka lub indyka
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia
  • 300 g ugotowanych kasztanów

Składniki na sos żurawinowy:

  • 400 g świeżej żurawiny
  • 125 ml wody
  • 125 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ziela angielskie
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 60 g rodzynek /opcjonalnie/
  • 40 g posiekanych orzechów pekan /opcjonalnie/

Indyk w sosie żurawinowym z kasztanami

Wykonanie:

  1. Filety umyć, doprawić solą i pieprzem.
  2. Olej rozgrzać na patelni i smażyć filety z obu stron przez kilka minut.
  3. Dodać bulion, wino i kasztany, dusić pod przykryciem do odparowania płynu.
  4. Gotowe filety przełożyć na talerz, polać sosem i obłożyć kasztanami.

Wykonanie sosu żurawinowego:

  1. Żurawinę umyć, zalać wodą, dodać cukier, mieszając doprowadzić do wrzenia.
  2. Dodać pozostałe składniki i dalej gotować do zmiękczenia owoców i zgęstnienia.
  3. Przed podaniem usunąć laskę cynamonu i ziela angielskiego.
  4. Podawać na ciepło lub zimno.

Uwaga !

Surowe kasztany naciąć na krzyż, zalać wodą i gotować 30 minut, po czym usunąć skórkę.

Smacznego 🙂

Indyk w sosie żurawinowym z kasztanami

8 myśli w temacie “Indyk w sosie żurawinowym z kasztanami

  1. Dorota;) 21 grudnia 2012 / 11:49

    Mniammm uwielbiam mięsko z żurawiną 😉

    Polubienie

  2. Kasia 27 grudnia 2012 / 16:22

    bardzo wykwintne danie! gratuluję! nigdy wcześniej nie jadłam duszonych kasztanów, więc czas najwyższy to zmienić 🙂

    Polubienie

  3. Vickey 16 lutego 2013 / 10:56

    I do agree with all of the ideas you have presented to
    your post. They are really convincing and will definitely work.
    Nonetheless, the posts are very brief for starters. Could
    you please extend them a bit from next time? Thank you
    for the post.

    Polubienie

    • Samantha 17 lutego 2013 / 10:38

      Thank U very much for your interest, the dish is very easy to prepare but of caurse I try to describe my recipe better ! Regards !!! 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s