Makowiec z migdałami


Makowiec, to popularne ciasto wypiekane w czasie swiąt Bożego Narodzenia, które zawsze gości na wigilijnych stołach. Przeważnie wykonuje się na ciescie drożdżowym,  dla odmiany przygotowałam na ciescie kruchym, orzechowym wypełnionym przepyszną masą makową z dużą iloscią bakalii z dodatkiem rumu.

Jeśli lubicie makowce, tym ciastem będziecie zachwyceni, ze względu na dużą porcję maku. Zapraszam 🙂

Makowiec z migdałami

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • starta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 jajo

Składniki na masę makową:

  • 250 g zmielonego maku
  • 250 ml mleka
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 białko
  • 50 g naturalnego miodu
  • 50 g rodzynek
  • 10 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 50 g drobno pokrojonych migdałów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki rumu

Dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 50 g płatków migdałowych

Makowiec z migdałami

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i zagnieść ciasto.
  2. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  3. Schodzone ciasto rozwałkować i  2/3 ciasta wyłożyć dno oraz boki wysmarowaną tłuszczem formę keksową.
  4. Mleko zagotować i gorącym zalać mak, odstawić na 2-3 godziny  mieszając kilkakrotnie,  dodać zmielone migdały i dobrze wymieszać.
  5. Do masy dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze połączyć.
  6. Tak przygotowaną masę wyłożyć forme, wyłożonej ciastem i przykryć pozostałym ciastem, dobrze skleić brzegi, dociskając widelcem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 40 minut lub do zarumienienia.
  8. Przestudzone ciasto posmarować dżemem wymieszanym z łyżką wrzątku i obłożyć uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.

Uwaga !

Mak można również zalać gorącym mlekiem i odstawić na noc, następnie dwukrotnie przekręcić przez maszynkę.

Smacznego 🙂

zródło: The Encyclopedia of Baking

Makowiec z migdałami

20 myśli w temacie “Makowiec z migdałami

  1. Kasia 17 grudnia 2012 / 11:46

    mój dziadek uwielbia makowce! już wiem jaką zrobię mu niespodziankę 🙂

    Polubienie

  2. Dorota;) 17 grudnia 2012 / 14:19

    Aż dech zaparło…wygląda znakomicie, piękny!!! 😉

    Polubienie

    • Samantha 17 grudnia 2012 / 17:02

      Bardzo mi miło, z przyjemnoscią częstuj się ! Pozdrawiam 🙂 Miło, że wpadłeś !

      Polubienie

    • Samantha 17 grudnia 2012 / 17:04

      Bardzo dziękuję, dużo maku, cos dla smakoszy makowców ! Dziękuję za odwiedziny 🙂

      Polubienie

  3. pawel 18 grudnia 2012 / 23:04

    Mam takie pytanko. Zawsze jak robiłem makowiec (w zasadzie wszyscy, których znam) zalewają dzień wcześniej mak i następnego dnia mieli się go przez maszynkę. To robota, której nikt w zasadzie nie lubi. Tu u Ciebie w przepisie ten mak jest zalewany wrzątkiem i mielony (rozumiem, że w jakimś blenderem?). Wydaje się więc to sposób prostszy, szybszy i mniej uciążliwy. Czy efekt jest równie dobry? Czy ciasto jest gorsze niż wtedy gdy mieli się przez maszynkę? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

    Polubienie

    • Samantha 19 grudnia 2012 / 09:29

      Dla mnie jest oczywiste, że należy zawsze mak zmielić, ponieważ ma bardzo twardą zewnętrzną łupinkę. To od Ciebie zależy, czy chcesz po kilku godzinach moczenia zmielić w malakserze, blenderze /szybszy sposób/, czy uprażyć i na sucho zmielić, czy też tradycyjną metodą przez maszynkę do mięsa. O jakości ciasta decydują dodatki w tym wypadku ilość i jakość dodanych bakalii, a nie metoda zmielenia maku.
      Dziękuję za cenną uwagę, we wpisie poprawiłam i dokładnie sprecyzowałam przygotowanie maku, rzeczywiście mogło budzić wiele kontrowersji. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

    • Samantha 20 grudnia 2012 / 14:09

      Pani Kingo, jeśli masa, nie jest rzadka, to można. Do tego typu makowca raczej polecałabym masę makową o gęstej konsystencji. Gdyby jednak okazała się za rzadka, należy dodać w ilości odpowiedniej, bułkę tartą lub zmielone słodkie sucharki. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s