Piernikowe babeczki z czekoladą


Witam Państwa po dłuższej przerwie, wróciłam na stare smieci i postanowiłam dalej kontynuować moją kulinarną pasję. Pomimo przykrych doswiadczeń z moim poprzednim blogiem zdecydowałam pozostać z Wami i dalej prezentować moje kulinarne dzieła, które mam nadzieje będą dla wielu inspiracją w kuchni. Ponieważ usunęłam poprzedni blog, który został umyślne zawirusowany i utraciłam ok. 200 przepisów. Teraz będą się pojawiać co jakiś czas  poprzednie wpisy wcześniej już publikowane, ale nie zabraknie nowych, a teraz świątecznych przepisów ciast, deserów, pierników i potraw na wigilijnym stole.

Pierniki czas zacząć ! Bo nie wyobrażam sobie Swiąt bez tych wspaniałych ciast,  piernik – to symbol szczęścia i dostatku ! Ale zanim zaproszę na  swiąteczny piernik, proponuje babeczki z ciasta piernikowego o cudownych smakach i aromatach oblane obficie czekoladą. Już poczujesz zapach Swiąt !

Składniki:

  • 200 g miodu
  • 120 g drobnego cukru
  • 60 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 250 g  mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g drobnych rodzynek
  • 50 g drobno posiekanych migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • aromat cytrynowy
  • 2-3 łyżki mleka
  • 160 g dżemu pomarańczowego
  • 150 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej

Wykonanie:

  1. Miód, cukier, masło i mleko podgrzać na srednim ogniu ciągle mieszając do połączenia składników.
  2. Do przestudzonej masy dodać kolejno jajka, aromat cytrynowy i przyprawę do pierników, dobrze zmiksować.
  3. W osobnym naczyniu połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  4. Suche składniki dodać do zmiksowanej masy, na koniec wsypać rodzynki, skórkę kandyzowaną i migdały, wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą.
  6. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości każdej foremki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. C, przez 15-20 minut lub do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu, ciepłe babeczki posmarować dżemem wymieszanym z 2 łyżkami wrzątku, następnie polać roztopioną czekoladą.

Smacznego 🙂

źródło: z książki The Encyclopedia of Baking

8 myśli w temacie “Piernikowe babeczki z czekoladą

  1. Kasia 14 grudnia 2012 / 12:14

    Samantho, cieszę się niezmiernie, że się nie poddałaś i kontynuujesz dzielenie się z nami swoją pasją! A jeżeli chodzi o piernikowe babeczki to wyglądają zniewalająco! 🙂

    Polubienie

    • Samantha 14 grudnia 2012 / 13:23

      Ja też się cieszę, że wróciłam i właśnie dzięki Tobie nie straciłam wiary w to co robię ! Buziaczki 🙂

      Polubienie

  2. Natalia 14 grudnia 2012 / 18:06

    Samantho, bardzo się cieszę że wróciłaś! Nie mogłam się dostać na starego bloga i miałam nadzieję, że jednak powrócisz. Masz ogromny talent i pasję – cieszę się, że dalej chcesz się nimi dzielić!

    Polubienie

    • Samantha 14 grudnia 2012 / 21:13

      Dziękuję Natalio, też się cieszę, choć miałam straszne wątpliwości, ale dzięki takim osobom jak Ty, kontynuuję swoją pasję życia, to co lubię ! Bardzo miło, że jesteś 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s