Frittata, to włoski omlet z warzywami, szynką, salami, ziemniakami, jajkami i serem, zapiekany. Rodzaje frittaty jest tak wiele, że nie sposób tu wymienić, zależy od nas jakie składniki chcemy dodać, w zależności od upodobań i smaków.
Proponuję wersję mini, najprostszą z możliwych i także smaczną. Ten rodzaj potrawy podaje się na ciepło lub w temperaturze pokojowej, jej przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Doskonała dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na długie gotowanie w kuchni.
Składniki: /6 szt./
- 100 g salami
- 6 jaj
- 1/2 szklanki żółtego sera
- 1/2 szklanki zielonego groszku /mrożonego/
- 1/2 szklanki śmietany kwasnej
- sól, pieprz
- olej
- 6 kromek bułki czosnkowej
Wykonanie:
- Do wysmarowanych olejem małych foremek rozłożyć równomiernie : krążki salami, groszku i startego sera.
- Jaja wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, przelać do wyłożonych muffin.
- Piec w temp. 180 st. C, przez 25 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Ciepłe można podawać z podpieczoną bułką z masłem czosnkowym.
Smacznego 🙂
14 odpowiedzi na “Frittata”
Baaardzo lubie takie smaki 🙂
PolubieniePolubienie
Ja też lubię, polecam ! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
aż się głodna zrobiłam!!! 😉
PolubieniePolubienie
Zapraszam na smaczne danie Dorotko, buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
takich smakolykow jeszcze nie robilam:) mniam:)
PolubieniePolubienie
Proste, łatwe i dobre, wypróbuj Jolu, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
🙂 Ja również pozdrawiam:) To ja:)
PolubieniePolubienie
Będę musiała wypróbować bo wyglądają pysznie! Podoba mi się ta wersja mini:)
PolubieniePolubienie
Dziękuję Aga, też wolę mini, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Omleta w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Wygląda smakowicie, więc na pewno się skuszę! Pozdrawiam! 🙂
PolubieniePolubienie
Zachęcam Kasiu, szybko i smacznie, buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
Mmmmm… tak zaczac dzien od takiej frittaty. pychota. pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Jakie śniadanie, taki cały dzień, pozdrawiam !
PolubieniePolubienie
czekam z niecierpliwością na nowe przepisy, buźki 😉
PolubieniePolubienie