Frittata



Frittata, to włoski omlet z warzywami, szynką, salami, ziemniakami, jajkami i serem,  zapiekany.  Rodzaje frittaty jest tak wiele, że nie sposób tu wymienić, zależy od nas jakie składniki chcemy dodać, w zależności od upodobań i smaków.

Proponuję wersję mini, najprostszą z możliwych i także smaczną. Ten rodzaj potrawy podaje się na ciepło lub w temperaturze pokojowej, jej przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.  Doskonała dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na długie gotowanie w kuchni.

Składniki: /6 szt./

  • 100 g salami
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki żółtego sera
  • 1/2 szklanki zielonego groszku /mrożonego/
  • 1/2 szklanki śmietany kwasnej
  • sól, pieprz
  • olej
  • 6 kromek bułki czosnkowej

Wykonanie:

  1. Do wysmarowanych olejem małych foremek rozłożyć równomiernie : krążki salami, groszku i startego sera.
  2. Jaja wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, przelać do wyłożonych muffin.
  3. Piec w temp. 180 st. C, przez 25 minut, do uzyskania złotego koloru.
  4. Ciepłe można podawać z podpieczoną bułką z masłem czosnkowym.

Smacznego 🙂


14 odpowiedzi na “Frittata”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: