Red Velvet Whoopies



Inaczej czerwone, aksamitne poduszeczki, to ciasteczka ostatnio bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Te przepyszne ciastka zawdzięczają swojej nazwie od koloru  czerwonego. Wykonanie ich niestety nie jest takie proste, ze względu na użycie odpowiedniego czerwonego barwnika spożywczego, a ten nie zawsze się sprawdza.

Moje ciasteczko niestety nie jest doskonałe, może następnym razem uda mi się z kolorem.

Składniki: / 6 szt./

  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 80 g brązowego cukru
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajo
  • 340 g mąki pszennej
  • 30 g ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • 330 ml maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku

Składniki na masę:

  • 150 g serka kremowego
  • 50 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrami, dodać wanilię i jajko, zmiksować.
  2. Mąkę wymieszać z kakao i sodą, dodać do masy na przemian z maślanką.
  3. Do przygotowanej masy dodać barwnik spożywczy, wymiesza do poáczenia skadników.
  4. Ciasto przelać do foremek o średnicy 5-6 cm na 3/4 wysokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. C przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
  6. Wystudzone ciasteczka przełożyć kremem /wszystkie składniki zmiksować/.

Uwaga !

Ciasteczka można piec w foremkach muffinowych.

Smacznego 🙂

źródło: Good Taste


9 odpowiedzi na “Red Velvet Whoopies”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: