Zuccotto – słodka pokusa


Włoski deser, pochodzący z Florencji, w nazwie oznacza dynia, jednakże zainspirowany kształtem kopuły katedry florenckiej, inne źródła podają, że powstał na cześć noszonej piuski przez kardynałów.

Doskonały deser kremowy z biszkoptem, mocno nasączonym alkoholem, deser, któremu nie można się oprzeć.

Składniki na biszkopt:

  • 60  g mąki pszennej
  • 40 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 3 łyżki masła roztopionego

Składniki na krem:

  • 250 g sera ricotty
  • 250 serka mascarpone
  • 1/2 szklanki  bitej śmietany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanych wiśni
  • 40 g orzechów laskowych
  • 40 g orzechów pistacjowych
  • 40 g migdałów
  • 100 ml likieru amaretto
  • maliny i kakao /do dekoracji/

Wykonanie :

  1. Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki, delikatnie połączyć, na koniec wlać zimne, roztopione masło i wymieszać.
  2. Ciasto przelać do formy tortowej o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
  4. Upieczony zimny biszkopt przekroić na dwa placki, następnie wyciąć trójkąty.
  5. Miskę o pojemności 1,5 – 2 litry wyłożyć folią spożywczą, następnie obłożyć wyciętymi trójkątami ciasta, nasączyć likierem.
  6. Do wyłożonej miski, nałożyć przygotowaną masę, przykryć pozostałymi kawałkami ciasta, przykryć folią.
  7. Odstawić do lodówki na noc, do schłodzenia.
  8. Schłodzony deser wyłożyć na paterę, posypać kakao, udekorować pozostałym kremem i malinami.

Wykonanie masy kremowej:

  1. Serki połączyć dodać ubitą śmietanę, cukier, pokrojone owoce, pokrojone drobno orzechy i startą czekoladę, wszystko dobrze wymieszać.

Smacznego:)

źródło: taste.co.uk

14 myśli w temacie “Zuccotto – słodka pokusa

  1. Dorota;) 1 kwietnia 2012 / 10:05

    Samantho jestem pod mega wrażeniem, Zuccotto to prawdziwa pokusa!!! pzdr;)

    Polubienie

  2. karmel-itka 1 kwietnia 2012 / 11:46

    pięknie wygląda.
    bardzo ciekawy, pierwszy raz się z nim spotykam.
    a jaką ma ciekawą nazwę… dynia, a o kształt kopuły katedry chodzi, no patrzcie.

    Polubienie

    • Samantha 1 kwietnia 2012 / 13:13

      Tak mnie zaintrygowało to ciasto, że musiałam je zrobić, wygląda dostojnie i jest przepyszne, dziękuję i pozdrawiam !

      Polubienie

  3. Nemihabibi 1 kwietnia 2012 / 11:53

    Pierwszy raz słyszę o takim deserze, niezwykle kusząco wygląda:) Zapisuję!

    Polubienie

  4. abcmojejkuchni 1 kwietnia 2012 / 19:59

    Fajne ciacho:) ja podobnie robię moje torty o kulistych kształtach:) Podoba mi się , muszę wypróbować Twój przepis Samanto:)

    Polubienie

    • Samantha 1 kwietnia 2012 / 21:53

      Deser jest znakomity, jeśli robisz takie torty, na pewno poradzisz sobie z tym deserem, warto zrobić, polecam ! Dziekuję i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

    • Samantha 2 kwietnia 2012 / 14:22

      Tak, wygląda świetnie, a jeszcze lepiej smakuje, dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  5. Ewelina 2 kwietnia 2012 / 17:10

    deser naprawde smaczny, oczywiscie najwiecej zjadlam ja;D buzka

    Polubienie

    • Samantha 2 kwietnia 2012 / 17:43

      Aż nie wierzę, Ty dbająca o linię, więc musiał Tobie smakować 🙂 Buziaczki 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s