Tym razem zapraszam na mazurek migdałowy, który tak jak czekoladowy czy pomarańczowy należy do najsmaczniejszych mazurków. Zarówno spód ciasta jak i masę wykonałam z migdałów.
Mazurek migdałowy swietny jest na stół wielkanocny.
Składniki:
- 200 g zmielonych migdałów
- 125 masła
- 50 g cukru pudru
- 125 g mąki tortowej lub pszennej
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki zimnej wody
Składniki na krem migdałowy:
- 100 g mleka w proszku
- 150 g drobnego cukru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g zmielonych migdałów
- 125 ml wrzącej wody
- aromat migdałowy
Składniki na dekoracje:
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masy marcepanowej lub żółtej masy cukrowej
- kilka migdałów
- groszki cukrowe
Wykonanie:
- Wymieszać masło z mąką i solą, dodać pozostałe składniki, wszystko dobrze połączyć, odstawić do schłodzenia na 15 minut, po czym rozwałkować lub wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę o średnicy 24 cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 20 minut.
- Mleko w proszku, cukier i migdały dobrze wymieszać, dodać wrzącą wodę i zmiksować.
- Do masy dodać roztopione masło i aromat migdałowy.
- Gotową masę przelać na upieczony spód i odstawić do schłodzenia, do zastygnięcia masy.
- Połączyć masło, cukier puder i kakao na jednolitą, kremową masę i przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wierzch mazurka oraz wykonać kratkę z masy marcepanowej lub cukrowej.
- Ozdobić migdałami i groszkami cukrowymi.
Uwaga !
Masę do dekoracji mazurka migdałowego można wykonać tylko migdałową bez dodatku kakao.
Smacznego 🙂
10 odpowiedzi na “Mazurek Migdałowy”
Mazurek BOMBOWY, dekoracja WYSTRZAŁOWA. pozdrawiam;)
PolubieniePolubienie
Jak zwykle miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Może w końcu w tym roku zrobię mazurka 🙂 Twój wyszedł śliczny !
PolubieniePolubienie
Nie taki diabeł straszny, mazurki, to proste ciasta, może nazwa inaczej się kojarzy, dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Prześliczny! Jak zwykle! 🙂 na pewno równie wyśmienity! Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu, o tak ten jest lepszy od poprzedniego, bardziej wykwintny i smakowy, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Mazurek przesliczny, juz nie wiem na ktory sie zdecydowac…pozdrawiam:D
PolubieniePolubienie
Ewelinko najlepiej zrób dwa, zawsze to inne smaki, dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Echh… Piękny!!!!
PolubieniePolubienie
Miło mi, że się podoba, pozdrawiam !
PolubieniePolubienie