Babka Marcepanowa


Wykwintna babka marcepanowa,  w polewie z białej czekolady z jajeczkami czekoladowymi.

Przepyszne, delikatne ciasto, idealne na świąteczne wypieki. Szczególnie polecam !

Składniki:

  • 220 g masy marcepanowej lub zmielonych migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 220 g miękkiego masła
  • 6 jaj
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml złotego  syropu
  • 1 łyżka słodkiej śmietany powyżej 20%
  • czekoladowe jajeczka

Wykonanie:

  1. Masę lub zmielone migdały utrzeć z cukrem, dodać masło i dalej ucierać.
  2. Do utartej masy dodawać po 1 jajku, następnie przesianą mąkę z proszkiem, wszystko dobrze połączyć do uzyskania pulchnej masy.
  3. Przełożyć do formy babkowej, dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypaną mąką, piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
  4. Po przestudzeniu polać roztopioną czekoladą, babkę marcepanową  udekorować czekoladowymi jajeczkami.

Wykonanie polewy:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką smietany -/temp. pokojowa/, odstawić z palnika i dodać golden syrup lub miód, starannie wymieszać.
  2. Jeszcze ciepłą polewą polać babkę.
  3. Zaraz ułożyć czekoladowe jajeczka, które pod wpływem ciepłej polewy dadzą efekt jak na zdjęciu.
  4. Babką marcepanowa można także polać lukrem cytrynowym.

Uwaga !

Ciasto jest bardzo delikatne, po upieczeniu, pozostawić ciasto w piekarniku przez 15 minut.

Smacznego 🙂

20 myśli w temacie “Babka Marcepanowa

  1. bijana 23 marca 2012 / 12:18

    sliczna! az nabralam ochoty na babke, zapisuje do wyprobowania.Pozdrawiam.

    Polubienie

  2. Ewelina 23 marca 2012 / 21:45

    fajna ta bAbeczkA, no i cala z marcepana, juz nie moge sie doczekac skosztowania. buzka:D

    Polubienie

    • Samantha 24 marca 2012 / 08:26

      Babka jest z marcepana, oblana czekoladą i jest pyszna zapewniam, buziaczki 🙂

      Polubienie

  3. Monica 26 marca 2012 / 14:30

    Wspaniale się prezentuje! Już czuję jej smak 🙂

    Pozdrawiam!

    Polubienie

    • Samantha 26 marca 2012 / 19:44

      Dziękuję Monico, zapewniam, że smak jest fantastyczny, pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  4. Kasia 27 marca 2012 / 21:09

    uwielbiam marcepan, także ten przepis dołączam do moich pozostałych ulubionych z Pani bloga! pozdrawiam! 🙂

    Polubienie

  5. Paulina 17 kwietnia 2014 / 07:59

    co to za złoty syrop? może być miód?

    Polubienie

  6. Paulina 18 kwietnia 2014 / 11:40

    Dzień Dobry:) a kiedy dodać ten miód i śmietanę bo w przepisie nie jest podane. Pozdrawiam serdecznie

    Polubienie

    • Jolanta Starys 18 kwietnia 2014 / 12:17

      Golden syrup można zastąpić płynnym miodem lub olejem, wymieszany z roztopioną czekoladą daje efekt błyszczącej polewy. Nie dodaje się do ciasta. Pozdrawiam i życzę Wesołych Swiąt 🙂

      Polubienie

  7. Paulina 19 kwietnia 2014 / 09:51

    Dziękuje bardzo za odpowiedź. Życzę również Wesołych Świąt!

    Polubienie

  8. Paulina 22 kwietnia 2014 / 08:43

    Babeczka wyszła wspaniała! Bardzo polecam wszystkim ten przepis

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s