Sernik Krakowski


Klasyczny sernik z kratką, zaliczany do najsmaczniejszych serników. Typowy sernik krakowski z rodzynkami.  Ten tradycyjny sernik często gości na naszych stołach wielkanocnych i wigilijnych.

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 220 g drobnego cukru
  • 6 jaj /osobno żółtka i białka/
  • 1 op. budyniu waniliowego lub 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą przesiać, dodać masło i posiekać, następnie żółtko i wodę, szybko wyrobić, uformować w kulę i zawinąć w folię, schłodzić 30 minut w lodówce.
  2. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać ser, budyń i  mąkę kukurydzianą lub budyń, wszystko dobrze połączyć.
  3. Białka ubić na sztywną masę, rodzynki sparzyć i po przestudzeniu wymieszać z odrobiną mąki, wszystko dodać do masy serowej.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, zostawiając 1/3 ciasta, wyłożyć formę prostokątną, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200 st. C, przez 15-20 minut.
  5. Na podpieczony spód przełożyć masę serową, na wierzch ułożyć wycięte paski z pozostałego ciasta, tworząc kratkę i posmarować żółtkiem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 50 minut lub do 1 godziny.
  7. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik krakowski można  wierzch polukrować.

Smacznego 🙂

31 thoughts on “Sernik Krakowski

  1. Dorota;) 22 marca 2012 / 08:51

    Pyszności, u mnie kawusia, a serniczka brak! chętnie zjem kilka takich kosteczek;)

    Polubienie

  2. Karolina 22 marca 2012 / 09:55

    Pysznie wygląda, uwielbiam sernik krakowski. W ogóle uwielbiam serniki z dużą ilością rodzynek i z prawdziwego sera takie jak twój! Sernikopodobnym tworom z żelatyną i polepszaczami mówię zdecydowane NIE!

    Polubienie

    • Samantha 22 marca 2012 / 14:04

      Tak masz rację, tylko gdzie znaleźć prawdziwy ser? Chyba u farmera, na wsi… Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂

      Polubienie

    • Samantha 22 marca 2012 / 14:06

      Mój też jest ulubiony, można się częstować, zapraszam częściej na degustację!!!

      Polubienie

    • Samantha 22 marca 2012 / 14:09

      Mój też, szkoda, że nie możesz wpaść na ciacho, ale jakby co, to zapraszam 🙂

      Polubienie

    • Samantha 22 marca 2012 / 16:07

      Nie spodziewałam się, że tak wyrośnie, zazwyczaj z pianą serniki opadają, dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  3. zakalczyk 22 marca 2012 / 15:36

    Spód ciasta wygląda na niedopieczony. Spróbuj pokombinować z ustawieniem blachy, temperaturą i czasem pieczenia.

    Polubienie

    • Samantha 22 marca 2012 / 16:22

      Przeczytaj uważnie wykonanie ciasta i czas pieczenia, jeśli ciasto byłoby nie dopieczone, to ser byłby surowy i w żaden sposób nie można byłoby go pokroić, no ale cóż, na oko wszystko może się wydawać surowe lub z zakalcem. Pani 1234, proszę się następnym razem przedstawić, ponieważ bardzo cenie sobie uwagi Państwa, przecież nikt nie jest doskonały.

      Polubienie

  4. Dorota;) 22 marca 2012 / 16:32

    to tylko zazdrość! szkoda że nie można obczaić zakalczyków Anonima pzdr;)

    Polubienie

  5. Cytrynka 22 marca 2012 / 20:47

    Nie ma to jak taki prawdziwie polski sernik, z masą rodzynek… Pycha 🙂
    Pięknie wyrósł, podziwiam!

    Polubienie

  6. chantel 23 marca 2012 / 11:42

    sernik zawsze i wszędzie 🙂
    Krakowski bardzo lubię, tradycyjny i pyszny 🙂

    Polubienie

  7. Ewelina 23 marca 2012 / 21:35

    Pyszny, juz dawno takiego nie jadlam. pozdrawiam

    Polubienie

  8. Iwona 11 lutego 2013 / 18:41

    Wspaniały przepis! Na pewno skorzystam. Moja babcia taki piekła ale przepisu nie zapisałam. Bardzo dziękuje. Kocham te paski na wierzchu – takie babcine i masło. Do sernika musi być. Żadna margaryna. Ale dlaczego mąka kukurydziana? Pozdrawaim

    Polubienie

    • Samantha 11 lutego 2013 / 22:33

      Pani Iwono bardzo dziękuję za miły komentarz ! Oczywiście nie musi pani dodawać mąki kukurydzianej, jeśli ser ma odpowiednio gęstą konsystencję, wystarczy tylko budyń ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  9. Beata 19 Maj 2014 / 19:34

    Witam, mam pytanie czy na koniec to na pewno smarować żółtkiem czy miało być białko? Nie widzę w przepisie skąd to żółtko wziąć?

    Polubienie

    • Jolanta Starys 19 Maj 2014 / 21:54

      Może być żółtko, białko a nawet jajko. Chodzi o to, żeby widoczna była kratka na serniku. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

      • Beata 27 Maj 2014 / 00:42

        Dziękuję, sernik pyszny.

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s