Klasyczny sernik z kratką, zaliczany do najsmaczniejszych serników. Typowy sernik krakowski z rodzynkami. Ten tradycyjny sernik często gości na naszych stołach wielkanocnych i wigilijnych.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 5 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 220 g drobnego cukru
- 6 jaj /osobno żółtka i białka/
- 1 op. budyniu waniliowego lub 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- cukier waniliowy
- 100 g rodzynek
Wykonanie:
- Mąkę z solą przesiać, dodać masło i posiekać, następnie żółtko i wodę, szybko wyrobić, uformować w kulę i zawinąć w folię, schłodzić 30 minut w lodówce.
- Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać ser, budyń i mąkę kukurydzianą lub budyń, wszystko dobrze połączyć.
- Białka ubić na sztywną masę, rodzynki sparzyć i po przestudzeniu wymieszać z odrobiną mąki, wszystko dodać do masy serowej.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, zostawiając 1/3 ciasta, wyłożyć formę prostokątną, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200 st. C, przez 15-20 minut.
- Na podpieczony spód przełożyć masę serową, na wierzch ułożyć wycięte paski z pozostałego ciasta, tworząc kratkę i posmarować żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 50 minut lub do 1 godziny.
- Po upieczeniu i przestudzeniu sernik krakowski można wierzch polukrować.
Smacznego 🙂
31 odpowiedzi na “Sernik Krakowski”
Pyszności, u mnie kawusia, a serniczka brak! chętnie zjem kilka takich kosteczek;)
PolubieniePolubienie
Dorotko nic wielkiego, przepis gotowy, wystarczy zrobić, warto ! 🙂
PolubieniePolubienie
MM… ale pyszny serniczek:)
PolubieniePolubienie
Sernik wyśmienity, polecam ! Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie wygląda, uwielbiam sernik krakowski. W ogóle uwielbiam serniki z dużą ilością rodzynek i z prawdziwego sera takie jak twój! Sernikopodobnym tworom z żelatyną i polepszaczami mówię zdecydowane NIE!
PolubieniePolubienie
Tak masz rację, tylko gdzie znaleźć prawdziwy ser? Chyba u farmera, na wsi… Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂
PolubieniePolubienie
Mój ulubiony sernik:)
Mmm, mogę się poczęstować?
PolubieniePolubienie
Mój też jest ulubiony, można się częstować, zapraszam częściej na degustację!!!
PolubieniePolubienie
Apetyczny! Lubię w serniku rodzynki:)
PolubieniePolubienie
Jest taki jak powinien być, tradycyjny i pyszny, pozdrawiam !
PolubieniePolubienie
Mój ulubiony sernik:)
PolubieniePolubienie
Mój też, szkoda, że nie możesz wpaść na ciacho, ale jakby co, to zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Jaki wielgaśny wyrósł:)! Uwielbiam takie serniki:)
PolubieniePolubienie
Nie spodziewałam się, że tak wyrośnie, zazwyczaj z pianą serniki opadają, dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Spód ciasta wygląda na niedopieczony. Spróbuj pokombinować z ustawieniem blachy, temperaturą i czasem pieczenia.
PolubieniePolubienie
Przeczytaj uważnie wykonanie ciasta i czas pieczenia, jeśli ciasto byłoby nie dopieczone, to ser byłby surowy i w żaden sposób nie można byłoby go pokroić, no ale cóż, na oko wszystko może się wydawać surowe lub z zakalcem. Pani 1234, proszę się następnym razem przedstawić, ponieważ bardzo cenie sobie uwagi Państwa, przecież nikt nie jest doskonały.
PolubieniePolubienie
to tylko zazdrość! szkoda że nie można obczaić zakalczyków Anonima pzdr;)
PolubieniePolubienie
Nie ma to jak taki prawdziwie polski sernik, z masą rodzynek… Pycha 🙂
Pięknie wyrósł, podziwiam!
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo, pozdrawiam i zapraszam częściej na ciasta 🙂
PolubieniePolubienie
Sernik dla mnie zawsze i o każdej porze:-)
PolubieniePolubienie
O tak dla mnie też pora nie ma znaczenia, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
sernik zawsze i wszędzie 🙂
Krakowski bardzo lubię, tradycyjny i pyszny 🙂
PolubieniePolubienie
Tak tradycyjny jest najlepszy, pozdrawiam !
PolubieniePolubienie
Pyszny, juz dawno takiego nie jadlam. pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ewelinko sernik krakowski jest najlepszy, pozdrawiam !
PolubieniePolubienie
Wspaniały przepis! Na pewno skorzystam. Moja babcia taki piekła ale przepisu nie zapisałam. Bardzo dziękuje. Kocham te paski na wierzchu – takie babcine i masło. Do sernika musi być. Żadna margaryna. Ale dlaczego mąka kukurydziana? Pozdrawaim
PolubieniePolubienie
Pani Iwono bardzo dziękuję za miły komentarz ! Oczywiście nie musi pani dodawać mąki kukurydzianej, jeśli ser ma odpowiednio gęstą konsystencję, wystarczy tylko budyń ! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Witam, mam pytanie czy na koniec to na pewno smarować żółtkiem czy miało być białko? Nie widzę w przepisie skąd to żółtko wziąć?
PolubieniePolubienie
Może być żółtko, białko a nawet jajko. Chodzi o to, żeby widoczna była kratka na serniku. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję, sernik pyszny.
PolubieniePolubienie
Cieszę się, że smakował. pozdrawiam i zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie