Sernik Krakowski



Klasyczny sernik z kratką, zaliczany do najsmaczniejszych serników. Typowy sernik krakowski z rodzynkami.  Ten tradycyjny sernik często gości na naszych stołach wielkanocnych i wigilijnych.

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 220 g drobnego cukru
  • 6 jaj /osobno żółtka i białka/
  • 1 op. budyniu waniliowego lub 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą przesiać, dodać masło i posiekać, następnie żółtko i wodę, szybko wyrobić, uformować w kulę i zawinąć w folię, schłodzić 30 minut w lodówce.
  2. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać ser, budyń i  mąkę kukurydzianą lub budyń, wszystko dobrze połączyć.
  3. Białka ubić na sztywną masę, rodzynki sparzyć i po przestudzeniu wymieszać z odrobiną mąki, wszystko dodać do masy serowej.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, zostawiając 1/3 ciasta, wyłożyć formę prostokątną, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200 st. C, przez 15-20 minut.
  5. Na podpieczony spód przełożyć masę serową, na wierzch ułożyć wycięte paski z pozostałego ciasta, tworząc kratkę i posmarować żółtkiem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 50 minut lub do 1 godziny.
  7. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik krakowski można  wierzch polukrować.

Smacznego 🙂


31 odpowiedzi na “Sernik Krakowski”

  1. Pysznie wygląda, uwielbiam sernik krakowski. W ogóle uwielbiam serniki z dużą ilością rodzynek i z prawdziwego sera takie jak twój! Sernikopodobnym tworom z żelatyną i polepszaczami mówię zdecydowane NIE!

    Polubienie

    • Przeczytaj uważnie wykonanie ciasta i czas pieczenia, jeśli ciasto byłoby nie dopieczone, to ser byłby surowy i w żaden sposób nie można byłoby go pokroić, no ale cóż, na oko wszystko może się wydawać surowe lub z zakalcem. Pani 1234, proszę się następnym razem przedstawić, ponieważ bardzo cenie sobie uwagi Państwa, przecież nikt nie jest doskonały.

      Polubienie

  2. Wspaniały przepis! Na pewno skorzystam. Moja babcia taki piekła ale przepisu nie zapisałam. Bardzo dziękuje. Kocham te paski na wierzchu – takie babcine i masło. Do sernika musi być. Żadna margaryna. Ale dlaczego mąka kukurydziana? Pozdrawaim

    Polubienie

    • Pani Iwono bardzo dziękuję za miły komentarz ! Oczywiście nie musi pani dodawać mąki kukurydzianej, jeśli ser ma odpowiednio gęstą konsystencję, wystarczy tylko budyń ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  3. Witam, mam pytanie czy na koniec to na pewno smarować żółtkiem czy miało być białko? Nie widzę w przepisie skąd to żółtko wziąć?

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: