Mazurek Wielkanocny


Mazurki, to „słodkie kwiaty polskich stołów” i od zawsze goszczą wśród ciast wielkanocnych, to wreszcie ozdoba suto zastawionego stołu świątecznego.

Ich wykonanie wcale nie jest trudne, wystarczy trochę wyobraźni i talentu, a mazurek zrobi się sam. Wykonałam mazurek kajmakowo-czekoladowy na cieście kruchym, wspaniały mazurek wielkanocny.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 180 g masła
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek zimnej wody
  • sól

Składniki na masę:

  • 100 g mleka w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła /roztopionego/
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml wrzącej wody
  • 100 g gorzkiej czekolady /roztopionej/

Składniki na krem:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • żółty barwnik spożywczy

Dodatkowo:

  • masa marcepanowa
  • ozdobne kwiatki lukrowe

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać z solą dodać masło, posiekać, następnie dodać żółtko i wodę, wszystko dobrze wyrobić. Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do formy prostokątnej, wysmarowanej tłuszczem, nakłuć  widelcem i piec w temp. 200 st. C przez 20 minut.
  3. Mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać wrzącą wodę i dobrze zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
  4. Na koniec dodać roztopione masło i czekoladę, wszystko dobrze połączyć.
  5. Masę gorącą przelać na upieczony spód, pozostawić na 2 godziny do całkowitego zastygnięcia.
  6. Masło z cukrem i wanilią zmiksować, dodać żółty barwnik,  przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i ozdobić boki ciasta, wykonać cienkie paseczki z masy marcepanowej i ułożyć w kostkę.
  7. Mazurek wielkanocny udekorować gotowymi kwiatkami z płatków lub lukru cukrowego.

Smacznego 🙂

przepis na masę kajmakową zaczerpnęłam z książki p. Marka Łebkowskiego „Ciasta i desery”

 

26 myśli w temacie “Mazurek Wielkanocny

    • Samantha 20 marca 2012 / 13:38

      No cóż, mazurek w zasadzie jest wiosenny, stąd tyle kwiatów, pozdrawiam !

      Polubienie

  1. Ewelina 20 marca 2012 / 13:22

    Mazurek po prostu PRZEPIEKNY!! az zal byloby go pokroic.

    Polubienie

    • Samantha 20 marca 2012 / 13:48

      No właśnie dlatego żal mi było go pokroić, masa była jeszcze świeża, ale później zobaczysz jak wygląda w środku, dziekuję, buziaczki 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;) 20 marca 2012 / 13:25

    Boski, przepiękny czuć już zapach nadchodzących świąt…pzdr;)

    Polubienie

    • Samantha 20 marca 2012 / 13:50

      Dorotko, jak zwykle miło, ale to chyba prawda, bo u mnie w domu już pachnie świętami, buziaczki !

      Polubienie

  3. Stew 20 marca 2012 / 16:06

    Jestem pod wrażeniem pani bloga, przepiękne ciasta i doskonałe przepisy !

    Polubienie

    • Samantha 21 marca 2012 / 15:11

      Dziękuję bardzo, a tak smakuje doskonale, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta ! Pozdrawiam i zapraszam częściej do odwiedzania mojego blogu 🙂 🙂 🙂

      Polubienie

    • Samantha 21 marca 2012 / 17:31

      Och słodziutki jest jak przystało na mazurka, dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  4. Kasia 27 marca 2012 / 21:16

    nie mogę się napatrzeć na dekoracje wykonane przez Panią! są po prostu cudowne! aż żal kroić 😉 ale zapewne smak wynagradza wszystko 🙂

    Polubienie

    • Samantha 27 marca 2012 / 22:00

      O tak dekoracje, to moja specjalność, chyba za bardzo się przkładam, ale taka już jestem, dziękuję Kasiu i zapraszam częściej 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s