Dziś narodowe święto Irlandii, czyli Dzień Świętego Patryka i aby uczcić to wielkie święto wśród społeczności irlandzkiej dominuje kolor zielony i wszystko w około jest zielone.
Z tej okazji przygotowałam irlandzkie ciasto mocno czekoladowe z dodatkiem irlandzkiego piwa Guinnessa, z narodowym symbolem Irlandii, zieloną koniczynką.
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g ciemnobrązowego cukru /muscovado/
- 60 g masła
- 1/4 szklanki /250 g/ oleju roślinnego
- 250 ml piwa Guinnessa
- 100 ml maślanki
- 100 g zmielonych migdałów
- 3 jajka /oddzielone żółtka i białka/
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na krem:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 80 ml słodkiej śmietany
- 2 łyżki brandy
- 75 g rodzynek
- 60 g orzechów pistacjowych
- 50 g ciastek kruchych /pokruszonych/
Składniki na polewę:
- 150 g słodkiej śmietany powyżej 20%
- 250 g gorzkiej czekolady
Połączyć w misce nad parą lub w mikrofalówce.
oraz:
- 350 g masy cukrowej zielonej
Wykonanie ciasta:
- Czekoladę, cukier, masło, olej, piwo i wanilię rozpuścić w garnku na średnim ogniu /nie gotować/, aż powstanie gładka masa.
- Po przestudzeniu, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
- Ciasto przelać do formy tortowej o średnicy 24 cm, piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 20 minut, po tym czasie ciasto przykryć metalową pokrywką i dalej piec przez 30 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzić na kratce metalowej.
- Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić i przełożyć kremem, wierzch i boki polać polewą i pozostawić do zastygnięcia.
- Udekorować koniczynką z masy cukrowej.
Wykonanie kremu:
- Czekoladę, masło i śmietanę rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofali.
- Po przestudzeniu dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.
Wykonanie koniczynki:
- Masę cukrową rozwałkować na blacie podsypanym cukrem pudrem, mniej więcej o średnicy ciasta.
- Następnie przyłożyć szablon koniczynki i wyciąć.
Smacznego 🙂
źródło: Vogue Entertaining Travel
12 odpowiedzi na “Irlandzkie ciasto czekoladowe na św. Patryka”
Wygląda imponująco, gratuluję !
PolubieniePolubienie
Dziękuję za uznanie, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
We are delighted with such a wonderful cake !!!
PolubieniePolubienie
Is very nice to, I am pleased !
PolubieniePolubienie
Śliczne ! Na pewno było pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Ciasto jest bardzo smaczne, typowo irlandzkie, warto wypróbować, dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda bosko!!!!
PolubieniePolubienie
Dzięki bardzo 🙂
PolubieniePolubienie
Cudnie wiosenne, i ta czekolada mmm raj na ziemi! pzdr;)
PolubieniePolubienie
Dorotko, szkoda, że nie mogłaś spróbować, ciasto mocno czekoladowe i alkoholowe, buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
zieloniutkie, heh, ciacho bardzo smaczne – zniknelo migiem. pozdrawiamy
PolubieniePolubienie
Tak myślałam, że bedzie Wam smakować, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie