Chleby i bułki z dodatkiem sera cheddar i parmezanu należą do ulubionych rodzajów pieczywa w kuchni angielskiej. Ciepłe bułeczki z chrupiącą skórką, posmarowane dżemem z pigwy podawane są na śniadanie z filiżanką gorącej mlecznej herbaty.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g masła schłodzonego
- 370 ml maślanki
- 100 g sera cheddar /grubo startego/
- 1 łyżka świeżego tymianku
- dżem z pigwy
Wykonanie:
- Wymieszać mąkę z proszkiem i solą, dodać masło, dobrze połączyć.
- Następnie dodać pozostałe składniki, na końcu wlać maślankę, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 20 minut.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać krążki o średnicy 5,5 cm. Posmarować mlekiem i można posypać sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 220 st. C, przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Podawać ciepłe z dżemem.
Smacznego 🙂
źródło: Good Taste
3 odpowiedzi na “Bułki z serem cheddar”
potwierdzam, bułeczki wyśmienite!!! sprawdzone przez moje wybredne podniebienie. POLECAM 😉
PolubieniePolubienie
Moja Anita bylaby wniebowzięta. Dla wszystkich smakoszy sera to prawdziwe delicje.
PolubieniePolubienie
Zgadzam się, bułeczki serowe są smaczne i mają wielu zwolenników, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie