Doskonała przystawka na zimno jak również wielkanocna potrawa – jajka faszerowane trzema pastami: paprykową, z pesto i z łososiem. Przystawka, która należy niewątpliwie do dekoracyjnych, a zarazem smacznych.
Składniki:
- 12 jaj ugotowanych na twardo
- 250 g sera ricotty
- 2 łyżki pesto
- 2 plastry łososia wędzonego
- 10 szt. oliwek
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Składniki do dekoracji:
- 1 cytryna
- szczypiorek
- listki bazylii
- listki tymianku
- ogórek
- pomidor
- słodka papryka
- koperek
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Jajka pokroić na połówki i oddzielić żółtka, które z serem i majonezem zmiksować.
- Masę podzielić na trzy części.
- Do jednej dodać pokrojonego drobno łososia, dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
- Do drugiej masy dodać gotowe pesto sól, pieprz.
- Do trzeciej masy dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli i w proszku, wymieszać i doprawić do smaku.
- Tak przygotowane masy nałożyć na połówki jajek.
- Całość udekorować wg. uznania z podanych składników /patrz zdjęcia/.
Smacznego:)
Jajka faszerowane z łososiem.
Jajka faszerowane z pesto.
Jajka faszerowane z papryką.
10 odpowiedzi na “Jajka Faszerowane”
jajka! a tak znakomicie przygotowane, gratuluję cudne wykonanie! pozdrawiam;)
PolubieniePolubienie
Dorotko dziękuję, ale jaja!
PolubieniePolubienie
Jakie kolorowe jaja!!! wygladaja tak ladnie,ze az szkoda byloby je zjesc. buziaki
PolubieniePolubienie
Dzięki Ewelinko, jaja do zjedzenia, buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
jajek w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam, ale najbliższe Święta będą najlepszą do tego okazją! pozdrawiam! 🙂
PolubieniePolubienie
Polecam, pasty są wyjątkowe i nie powszechne, na pewno Tobie i bliskim będzie smakować. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
super! jak zawsze apetycznie:)
PolubieniePolubienie
Bardzo dziękuję witaminko !!!
PolubieniePolubienie
Przepięknie wyglądają te jajcunki! 😀
PolubieniePolubienie
Dzięki bardzo za te „jajcunki” !!!
PolubieniePolubienie