Jajka Faszerowane



Doskonała przystawka na zimno jak również wielkanocna potrawa – jajka faszerowane trzema pastami: paprykową, z pesto i z łososiem. Przystawka, która należy niewątpliwie do dekoracyjnych, a zarazem smacznych.

Składniki:

  • 12 jaj ugotowanych na twardo
  • 250 g sera ricotty
  • 2 łyżki pesto
  • 2 plastry łososia wędzonego
  • 10 szt. oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Składniki do dekoracji:

  • 1 cytryna
  • szczypiorek
  • listki bazylii
  • listki tymianku
  • ogórek
  • pomidor
  • słodka papryka
  • koperek
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Jajka pokroić na połówki i oddzielić żółtka, które  z serem i majonezem zmiksować.
  2. Masę podzielić na trzy części.
  3. Do jednej dodać pokrojonego drobno łososia, dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
  4. Do drugiej masy dodać gotowe pesto sól, pieprz.
  5. Do trzeciej masy dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli i w proszku, wymieszać i doprawić do smaku.
  6. Tak przygotowane masy nałożyć na połówki jajek.
  7. Całość udekorować wg. uznania z podanych składników /patrz zdjęcia/.

Smacznego:)

Jajka faszerowane z łososiem.

Jajka faszerowane z pesto.

Jajka faszerowane z papryką.

 


10 odpowiedzi na “Jajka Faszerowane”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: