Pastizzi – pierożki maltańskie


Pastizzi to maltańskie pierożki, wykonane z ciasta pastizzi z nadzieniem ricotty i groszku. Oczywiście są różne wersje tych przepysznych pierożków, można robić z dodatkiem curry, mięsa czy na słodko.

Przedstawiam wersje  z ciasta francuskiego z wypełnieniem trzech serów z dodatkiem szpinaku. Zapewniam, że pierożki są wyśmienite !

Składniki: /20 szt./

  • 300 g ricotty
  • 3/4 szklanki startej mozzarelli
  • 1/4 szklanki drobno startego parmezanu lub fety
  • 1 jajo /lekko ubite/
  • 2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
  • 50 g  ugotowanego szpinaku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ricottę rozdrobnić, dodać pozostałe sery i pokrojone drobno listki szpinaku, doprawić solą i pieprzem.
  2. Całość  wymieszać z  jajkiem.
  3. Ciasto francuskie rozmrozić, wyciąć krążki o średnicy 10 cm, na każdy nałożyć po łyżce farszu, brzegi posmarować rozmąconym jajkiem i  skleić w kształcie pierogów.
  4.  Pierożki  Pastizzi posmarować rozmąconym jajkiem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 minut, do zarumienienia.
  6. Podawać na ciepło  z bobem, szpinakiem lub groszkiem.

Smacznego 🙂

źródło: Super food ideas – kuchnie świata

10 myśli w temacie “Pastizzi – pierożki maltańskie

  1. Dorota;) 28 lutego 2012 / 14:55

    Cóż za puchate pierożki, napompowane serkiem i szpinakiem mmmm aż ślinka cieknie, znakomite! 😉 pzdr;)

    Polubienie

    • Samantha 28 lutego 2012 / 19:48

      Pierożki napompowane, też mi się podoba, dziękuję, pozdrawiam „)

      Polubienie

  2. Krycha i Zdzichu 28 lutego 2012 / 15:46

    Każdy składnik z osobna jest pyszny, a wszystkie połączone w takich pierożkach…hmmm, to musi byc hit! 🙂

    Polubienie

  3. Ola 28 lutego 2012 / 17:27

    coś podobnego kupiłam kiedyś w Lidlu 😉 ale własnej roboty na pewno lepsze

    Polubienie

  4. Kasia 29 lutego 2012 / 12:51

    ciasto francuskie, feta, szpinak i wiele innych! potrafi Pani zachęcić do pichcenia! 😉

    Polubienie

  5. Ewelina 29 lutego 2012 / 16:48

    pierozki pychota:D nieduza ilosc szpinaku sprawia, ze nawet dzieci chetnie je zajadaja. pozdrawiamy

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s