Ciasto Marcepanowe


Kto z nas nie jadł pysznych kartofelków marcepanowych ? Jednakże  ciasto marcepanowe należy raczej do rzadkości. Sam marcepan podobno pochodzi z Węgier, zaś kolebką jego jest miasto w Niemczech – Lubeka. Zapraszam zatem na pyszne ciasto marcepanowe i wcale nie jest takie słodkie, jak nam się wydaje.

ciasto marcepanowe

 

 

 

Składniki:

  • 220 g masy marcepanowej
  • 250 g cukru pudru
  • 220 g miękkiego masła
  • 6 jaj
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kakao na posypkę
  • 380 g masy marcepanowej /do dekoracji/

ciasto marcepanowe

Wykonanie:

  1. Masę marcepanową utrzeć z cukrem i  masłem, do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodać po 1 jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto przełożyć do formy tortowej wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką, o średnicy 20 cm, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
  4. Wystudzone ciasto udekorować pozostałym marcepanem i posypać przesianym kakao /patrz zdjęcia/.

Uwaga:

Masę marcepanową można ew. zastąpić batonami marcepanowymi bez bakali i czekolady.

Smacznego 🙂

 

źródło: z książki „The Big Book of Baking”

26 thoughts on “Ciasto Marcepanowe

  1. Dorota;) 25 lutego 2012 / 13:55

    Boskie, wspaniałe to ciacho!!!! Samantho widać, że z Ciebie perfekcjonistka!!! pzdr;)

    Polubienie

    • Samantha 25 lutego 2012 / 16:17

      Dziękuję bardzo, ciasto jest o smaku marcepana, więc jest na pewno pyszne 🙂

      Polubienie

  2. Kasia 25 lutego 2012 / 23:44

    Jak na niego patrzę to już mi ślinka leci! uwielbiam marcepan! Smantho, jak zwykle wyśmienicie! ale skąd wziąć masę marcepanową? 😦

    Polubienie

    • Samantha 26 lutego 2012 / 06:26

      Dziękuję Kasiu, z masą jest problem w Polsce, można spróbować z batonami marcepanowymi z Lidla lub zakupić przez internet. 🙂

      Polubienie

    • Samantha 26 lutego 2012 / 11:47

      Dziękuję bardzo za uznanie, jest mnie niezmiernie miło, że spodobał się Państwu mój blog, zapraszm częściej 🙂

      Polubienie

  3. Ewelina 27 lutego 2012 / 17:57

    ciasto oczywiscie pyszne, a efekt robi wrazenie. gratuluje pomyslu calusy:D

    Polubienie

  4. Jula 2 lutego 2013 / 20:02

    Ja chciałabym zrobić to ciasto i zastanawiam się czy faktycznie tylko 150g mąki? To bardzo mało jak na takie ilości innych składników. Czekam na odpowiedź 😀

    Polubienie

    • Samantha 2 lutego 2013 / 20:36

      Proszę dodać tyle mąki ile jest w przepisie, proszę zauważyć, że masy marcepanowej jest aż 220 g, więc w połączeniu z innymi składnikami proporcje są odpowiednie. Bardzo polecam, ciasto jest przepyszne, jeśli Pani lubi marcepanowe smaki ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

    • Jolanta Starys 22 grudnia 2013 / 17:46

      Oczywiście zapraszam do korzystania z przepisów i życzę udanych wypieków ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  5. Stanislawa 10 sierpnia 2014 / 09:19

    Ciasto upiekłam wyszlo nieziemskie i bardzo smaczne. Bardzo polecam wszystkim, dziekuje za przepis !!!

    Polubienie

  6. Sylwia 2 października 2014 / 19:32

    Na końcu jest napisane ” ciasto udekorować pozostałym marcepanem” ale ma być więcej niż te 220g czy o co z tym chodzi? Bo bardzo bym chciała upiec te ciasto i bardzo proszę o odpowiedź

    Polubienie

  7. Sylwia 3 października 2014 / 09:35

    Jej, teraz dopiero widzę, przecież jest napisane 100 g do dekoracji ale ze mnie gapa. Już późno było zmęczona po całym dniu więc można mi wybaczyć 😉

    Polubienie

    • Jolanta Starys 4 października 2014 / 21:19

      Nic się nie stało, lepiej zawsze spytać. Masa marcepanowa jest zazwyczaj pakowana po 500g, więc można użyć większą ilość masy, w zaleznosci od wielkości kartofelków marcepanowych. Pozdrawiam i zyczę udanych wypiekow 🙂

      Polubienie

  8. Monika 19 lutego 2015 / 15:07

    Witam. Czy taka masa marcepanową utarta z samym masłem, może posłużyć jako krem do tortu ? Potrzebuję krem marcepanowy i nigdzie nie mogę znaleźć przepisu. Wszędzie jest tylko o obkładaniu masą.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s