Kto z nas nie jadł pysznych kartofelków marcepanowych ? Jednakże ciasto marcepanowe należy raczej do rzadkości. Sam marcepan podobno pochodzi z Węgier, zaś kolebką jego jest miasto w Niemczech – Lubeka. Zapraszam zatem na pyszne ciasto marcepanowe i wcale nie jest takie słodkie, jak nam się wydaje.
Składniki:
- 220 g masy marcepanowej
- 250 g cukru pudru
- 220 g miękkiego masła
- 6 jaj
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kakao na posypkę
- 380 g masy marcepanowej /do dekoracji/
Wykonanie:
- Masę marcepanową utrzeć z cukrem i masłem, do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać po 1 jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do formy tortowej wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką, o średnicy 20 cm, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto udekorować pozostałym marcepanem i posypać przesianym kakao /patrz zdjęcia/.
Uwaga:
Masę marcepanową można ew. zastąpić batonami marcepanowymi bez bakali i czekolady.
Smacznego 🙂
Ale cudne !!! Musi być przepyszne 😀
PolubieniePolubienie
Dziękuję, jest przepyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Boskie, wspaniałe to ciacho!!!! Samantho widać, że z Ciebie perfekcjonistka!!! pzdr;)
PolubieniePolubienie
Miło, rzeczywiście postarałam się tym razem, buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
O kurcze! Fantastyczne!:)
PolubieniePolubienie
Dzięki, pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Piękna dekoracja, skromna a jednocześnie elegancka;) Ciasto na pewno pyszne;)
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo, ciasto jest o smaku marcepana, więc jest na pewno pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję za uznanie, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Jak na niego patrzę to już mi ślinka leci! uwielbiam marcepan! Smantho, jak zwykle wyśmienicie! ale skąd wziąć masę marcepanową? 😦
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu, z masą jest problem w Polsce, można spróbować z batonami marcepanowymi z Lidla lub zakupić przez internet. 🙂
PolubieniePolubienie
Wow! To już nie ciasto, to dzieło sztuki! 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo za uznanie, jest mnie niezmiernie miło, że spodobał się Państwu mój blog, zapraszm częściej 🙂
PolubieniePolubienie
ciasto oczywiscie pyszne, a efekt robi wrazenie. gratuluje pomyslu calusy:D
PolubieniePolubienie
Dziękuję, oczywiście pyszne, Twoje smaki, całuski 🙂
PolubieniePolubienie
Ja chciałabym zrobić to ciasto i zastanawiam się czy faktycznie tylko 150g mąki? To bardzo mało jak na takie ilości innych składników. Czekam na odpowiedź 😀
PolubieniePolubienie
Proszę dodać tyle mąki ile jest w przepisie, proszę zauważyć, że masy marcepanowej jest aż 220 g, więc w połączeniu z innymi składnikami proporcje są odpowiednie. Bardzo polecam, ciasto jest przepyszne, jeśli Pani lubi marcepanowe smaki ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Witam.Właśnie znalazłam ten przepis i zabieram się do pieczenia,Jest mi o tyle łatwiej,że mieszkam w Niemczech.Serdecznie pozdrawiam.Anna
PolubieniePolubienie
Oczywiście zapraszam do korzystania z przepisów i życzę udanych wypieków ! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Ciasto upiekłam wyszlo nieziemskie i bardzo smaczne. Bardzo polecam wszystkim, dziekuje za przepis !!!
PolubieniePolubienie
Na końcu jest napisane ” ciasto udekorować pozostałym marcepanem” ale ma być więcej niż te 220g czy o co z tym chodzi? Bo bardzo bym chciała upiec te ciasto i bardzo proszę o odpowiedź
PolubieniePolubienie
Jej, teraz dopiero widzę, przecież jest napisane 100 g do dekoracji ale ze mnie gapa. Już późno było zmęczona po całym dniu więc można mi wybaczyć 😉
PolubieniePolubienie
Nic się nie stało, lepiej zawsze spytać. Masa marcepanowa jest zazwyczaj pakowana po 500g, więc można użyć większą ilość masy, w zaleznosci od wielkości kartofelków marcepanowych. Pozdrawiam i zyczę udanych wypiekow 🙂
PolubieniePolubienie
Witam. Czy taka masa marcepanową utarta z samym masłem, może posłużyć jako krem do tortu ? Potrzebuję krem marcepanowy i nigdzie nie mogę znaleźć przepisu. Wszędzie jest tylko o obkładaniu masą.
PolubieniePolubienie
Podaje link do przepisu na krem marcepanowy: http://kulinarnyblogsamanthy.me/2013/02/10/marcepanowe-serce/. Z masłem nie robiłam. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie