Chleb miodowo-owsiany z owocami


Smakowity chlebek, w którym właściwie jest wszystkiego po troche, są owoce, orzechy, miód i płatki owsiane. Chlebek został wykonany w automacie do chleba, czyli wersja dla wygodnych, więc nic prostszego.

Składniki /wg. kolejności dodawania w pojemniku/:

  • 380 ml wody
  • 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu
  • 600 g mąki pszennej-chlebowej – /orzechy i owoce/
  • 25 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 25 g masła /temp. pokojowa/
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

Składniki do automatycznej szufladki:

  • 60 g suszonych owoców: malina, żurawina, śliwka, morela /pokrojone na kawałki/
  • 60 g drobno zmielonych orzechów laskowych

PROGRAM:  nr 1, czas: 3,15 godziny / Do pojemnika należy dodać wszystkie płynne składniki, następnie suche/.

Uwaga:

Jeśli w automacie nie ma takiej szufladki, owoce należy wsypać na mąkę.

Smacznego 🙂

źródło: książka Kenwood Bread

8 myśli w temacie “Chleb miodowo-owsiany z owocami

  1. Dorota;) 23 lutego 2012 / 12:25

    jak zawsze precyzja i pomysłowość, znakomity chlebek! pozdrawiam;)

    Polubienie

  2. Ewelina 23 lutego 2012 / 18:22

    chlebek jak zawsze smakowal:D dziekujemy

    Polubienie

  3. Kasia 25 lutego 2012 / 23:50

    Mam nadzieję, że można go również wykonać w piekarniku. Świetny przepis! Dziękuję! 🙂

    Polubienie

    • Samantha 26 lutego 2012 / 06:29

      Każdy chlebek można upiec w piekarniku, tylko trzeba dodać aktywne drożdże suszone lub świeże, pozdrawiam!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s