Ryba w Semolinie


Danie z niską zawartością tłuszczu, a dużo błonnika, doskonałe dla osób dbających o linię i będących na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 4 filety rybne z morszczuka lub dorsza /świeże lub mrożone/
  • 3/4 szklanki semoliny /produkt bezglutenowy/
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki natki pietruszki /drobno posiekanej/
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Filety umyć, osuszyć, ze świeżych zdjąć skórę, przyprawić solą i pieprzem.
  2. Semolinę wymieszać z natką pietruszki do panierowania.
  3. Filety obtoczyć w panierce, strząsnąć nadmiar.
  4. Rozgrzać na patelni olej do smażenia i na gorącym smażyć filety.
  5. Smażyć z obu stron na złoto- brązowo.
  6. Usmażone ryby przełożyć na  półmisek.
  7. Mrożony groszek ugotować w osolonej wodzie, przez 8 minut, odcedzić, następnie lekko zmiksować.
  8. Przełożyć do rondla z odrobiną oleju, dodać startą skórkę z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć przez 3 minuty.
  9. Ciepły podawać z usmażoną rybą.

Uwaga:

Semolina jest to mąka lub kaszka, powstająca z przemiału pszenicy durum. Doskonała dla osób będących na diecie bezglutenowej. /Więcej inf. odsyłam do Wikipedii/.

Smacznego 🙂

6 myśli w temacie “Ryba w Semolinie

    • Samantha 3 lutego 2012 / 15:52

      Ta panierka jest również dobra do mięs, oczywiście z innymi dodatkami, warto spróbować 🙂

      Polubienie

  1. Dorota 3 lutego 2012 / 09:19

    już mam pomysł na dzisiejszy obiad! pozdrawiam;)

    Polubienie

  2. Ewelina 5 lutego 2012 / 16:50

    Doskonaly pomysl na rybe w panierce i to nisko kalorycznej. buzka.

    Polubienie

    • Samantha 5 lutego 2012 / 18:08

      O tak, doskonały pomysł, nie dość że niskokaloryczny, to jeszcze zdrowy 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s