Tarta kremowa z mango



Doskonały deser na karnawał z dodatkiem egzotycznych owoców. Połączenie ostro-kwaśnej trawy cytrynowej z delikatnym kokosem i słodkim, soczystym mango, podkreślają wyjątkowy smak deseru.

tarta kremowa z mango

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na krem:

  • 300 ml smietany kremówki
  • 3 włókna trawy cytrynowej
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru pudru
  • 1/2 listka żelatyny
  • 2 mango

tarta kremowa z mango

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę połączyć z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść, ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie,  na podsypanym blacie mąką, rozwałkować ciasto na 4 mm grubości, przełożyć do formy prostokątnej /najlepiej forma do tarty/, o wymiarach 12 cm x 34 cm lub o podobnych wymiarach.
  3. Na spód ciasta wyłożyć papier do pieczenia i rozsypać surowe ziarna ryżu lub fasoli.
  4. Podpiec w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 15 minut, po czym usunąć papier wraz z zawartością i dopiec jeszcze przez kolejne 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
  5. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Wykonanie kremu:

  1. Trawę cytrynową zbić wałkiem, dodać do śmietany, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia /nie gotować/, zdjąć z palnika i odstawić do zaparzenia na 1 godzinę.
  2. Żółtka ubić z cukrem na blady kolor, dodać śmietanę bez trawy cytrynowej, połączyć.
  3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut.
  4. Do garnka przelać krem i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu do zgęstnienia, odstawić i dodać żelatynę, odsączoną z wody, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
  5. Wystudzony krem przelać na schłodzone ciasto, równo rozprowadzić na całej powierzchni, wstawić do lodówki na 2 godziny.
  6. Mango obrać ze skórki, rozkroić przy pestce i pokroić na wąskie paski, ułożyć na wierzchu kremu.
  7. Całość posypać cukrem pudrem, podawać schłodzony.

Uwaga:

Trawę cytrynową można ewentualnie zastąpić, startą skórką z cytryny, ok. 1,5 łyżeczki.

Smacznego 🙂

 

źródło: Super Food Ideas


10 odpowiedzi na “Tarta kremowa z mango”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: