Doskonały deser na karnawał z dodatkiem egzotycznych owoców. Połączenie ostro-kwaśnej trawy cytrynowej z delikatnym kokosem i słodkim, soczystym mango, podkreślają wyjątkowy smak deseru.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na krem:
- 300 ml smietany kremówki
- 3 włókna trawy cytrynowej
- 3 żółtka
- 75 g cukru pudru
- 1/2 listka żelatyny
- 2 mango
Wykonanie ciasta:
- Mąkę połączyć z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść, ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie, na podsypanym blacie mąką, rozwałkować ciasto na 4 mm grubości, przełożyć do formy prostokątnej /najlepiej forma do tarty/, o wymiarach 12 cm x 34 cm lub o podobnych wymiarach.
- Na spód ciasta wyłożyć papier do pieczenia i rozsypać surowe ziarna ryżu lub fasoli.
- Podpiec w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 15 minut, po czym usunąć papier wraz z zawartością i dopiec jeszcze przez kolejne 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Wykonanie kremu:
- Trawę cytrynową zbić wałkiem, dodać do śmietany, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia /nie gotować/, zdjąć z palnika i odstawić do zaparzenia na 1 godzinę.
- Żółtka ubić z cukrem na blady kolor, dodać śmietanę bez trawy cytrynowej, połączyć.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut.
- Do garnka przelać krem i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu do zgęstnienia, odstawić i dodać żelatynę, odsączoną z wody, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
- Wystudzony krem przelać na schłodzone ciasto, równo rozprowadzić na całej powierzchni, wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Mango obrać ze skórki, rozkroić przy pestce i pokroić na wąskie paski, ułożyć na wierzchu kremu.
- Całość posypać cukrem pudrem, podawać schłodzony.
Uwaga:
Trawę cytrynową można ewentualnie zastąpić, startą skórką z cytryny, ok. 1,5 łyżeczki.
Smacznego 🙂
źródło: Super Food Ideas
10 odpowiedzi na “Tarta kremowa z mango”
Wygląda świetnie, aż nabrałam ochoty na taką egzotyczną tartę:) Pyszne połączenie smaków!
PolubieniePolubienie
Dziękuję za komentarz, tak połączenie smaków jest doskonałe, trzeba spróbować, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
deser wyglada przepysznie, az trudno oderwac od niego wzrok. Buziaki
PolubieniePolubienie
Ewelinko, zapraszam na deser 🙂
PolubieniePolubienie
wiosenny przepis idealny na mroźne dni, a przy tym mango bomba witaminowa! pozdrawiam;)
PolubieniePolubienie
Dziękuję Dorotko, dużo witamin w zimie i trochę węglowodanów, akurat na polskie mrozy, buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
Oj ale pysznie:))
PolubieniePolubienie
Dzięki bardzo, ale wolę zupę z ciecierzycy, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Pięknie się prezentuje.
PolubieniePolubienie
Bardzo dziękuję, zapewniam, że też dobrze smakuje, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie