Klasyczny chlebek irlandzki na sodzie, z dodatkiem ziemniaków i świeżego rozmarynu, lepiej smakuje ciepły. Jeśli zabraknie nam pieczywa na kolację, nic prostszego jak upieczenie tego pysznego chlebka, a później możemy się delektować jego smakiem i aromatem.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml maślanki
- 4 małe ziemniaki
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
Wykonanie:
- Wymieszać mąkę z sodą i solą, przesiać do miski.
- Dodać maślankę i wyrobić przez 3 minuty, do uzyskania gładkiej masy. Uformować chlebek i przełożyć do formy, dobrze wysmarowanej olejem.
- Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem.
- Przy użyciu ostrego noża, ponacinać w poprzek chlebka rowki i umieścić pokrojone ziemniaki, dodając igiełki rozmarynu. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. C, przez 45 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
Uwaga:
Chlebek najbardziej smakuje jeszcze ciepły , można przechowywać w zamrażarce, zachowuje swoją świeżość.
Smacznego:)
6 odpowiedzi na “Chleb z ziemniakami i rozmarynem”
takiego chleba jeszcze nie widziałam, wygląda znakomicie, chętnie wypróbuję przepis! pozdrawiam;)
PolubieniePolubienie
Dorotko, chlebek na sodzie, to specjalność w Irlandii, my Polacy przyzwyczajeni jesteśmy raczej do chlebów na zakwasie i drożdżach, ale cóż trzeba wszystkiego spróbować, dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Chebek oczywiscie wspanialy. Absolutna nowosc wsrod chlebow. Prosze o wiecej.
PolubieniePolubienie
Ewelinko, dzięki bardzo, następnym razem będzie tradycyjny, na zakwasie, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
ooo! przepis na chlebek! i to taki nietypowy! super! na pewno wypróbuję! dziękuję! pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Polecam Kasiu, musisz koniecznie upiec 🙂
PolubieniePolubienie