Czekoladowe Anioły


Delikatne, czekoladowe babeczki oblane kremem ganasze i słodkim lukrem. Wykonane z ciasta na samych białkach z odrobiną mąki i kakao,  są niebywale puszyste i mięciutkie. Te anielskie babeczki są diabelsko dobre.

Składniki:

  • 125 g mąki tortowej
  • 30 g ciemnego kakao
  • 8 białek jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 185 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

Składniki na krem ganasze:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 ml  śmietany kremówki
  • 8 g masła niesolonego

czekoladowe anioły

Wykonanie ciasta:

  1. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao do miski.
  2. Białka zmiksować na sztywną pianę, dodawać po dwie łyżki  cukru.
  3. Dodać wanilię i partiami dosypywać mąkę z proszkiem i kakao, do uzyskanie gładkiej masy.
  4. Ciasto przelać do małych form babkowych, wysmarowanych dokładnie tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka. Przestudzić na metalowej kratce.
  5. Wystudzone oblać kremem ganasze  następnie lukrem, udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Wykonanie kremu ganasze:

  1. Przelać śmietanę do rondla i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać czekoladę drobno posiekaną i ubijać aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu ubijać.
  2. Ciepłym kremem polać babeczki i pozostawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej.

Smacznego:)

źródło: delicious

8 myśli w temacie “Czekoladowe Anioły

  1. Dorota 26 stycznia 2012 / 11:52

    znakomite, jakie precyzyjne wykonanie!!! tak czekoladowe, że na pewno rozpływają się w ustach!! Diabelskie te anioły;) pzdr;)

    Polubienie

    • Samantha 26 stycznia 2012 / 22:04

      Dorotko ciasto jest bardzo mięciutkie, idealne do kawy, dziękuję za uznanie, pozdrawiam:)

      Polubienie

  2. Ewelina 27 stycznia 2012 / 10:22

    Babeczki mmm… Czekoladowa pycha.

    Polubienie

  3. Kasia 27 stycznia 2012 / 18:35

    Wyglądają znakomicie!!! Zapewne jeszcze lepiej smakują! W wolnej chwili je upiekę. Domownicy będą mi wdzięczni, że rozpieszczam ich podniebienia!
    Pozdrawiam!

    Polubienie

    • Samantha 27 stycznia 2012 / 19:59

      p. Kasiu bardzo dziękuję za komentarze, jest Pani przemiła, cieszę się, że wszystkie wypieki się podobają, szkoda tylko, że nie można spróbować, ale na odległość już częstuję, pozdrawiam:)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s