Aromatyczny chlebek z suszoną śliwką, cynamonem i szczyptą imbiru. Przepyszny i doskonały, smakuje zarówno z masłem jak i z powidłami, można również jeść suchy, jest naprawdę wyborny.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 50 g cukru brązowego /muscovado/
- 50 g masła /roztopionego/
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 120 g suszonej śliwki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki do glazury:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wody
Wykonanie:
- Drożdże wymieszać z 100 g mąki, dodać cukier puder i połowę ciepłego mleka, wymieszać, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
- Suszoną śliwkę pokroić na kawałki i wymieszać z brązowym cukrem.
- Do miski wsypać przesianą, pozostałą mąkę, dodać sól i suszoną sliwkę z cukrem, oraz spienione drożdże.
- Wszystko dobrze wyrobić przez 5-6 minut, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie, ciasto wyłożyć na blat i ponownie, krótko wyrobić, uformować chlebek i przełożyć do formy okrągłej o średnicy 20 cm, pozostawiając na 30 minut do wyrośnięcia. Do dekoracji chleba należy 2 łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami wody, aby powstała gładka masa, /nie może być rzadka/, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego ze średnią końcówką i wycisnąć na chlebku, dwa pasy przecinające się, w kształcie krzyża.
- Po czym chlebek wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 200 st. C i piec przez 40 minut.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce i posmarować glazurą.
Wykonanie glazury:
- Cukier puder gotować z 2 łyżkami wody przez 1 minutę.
- Gorącą glazurą posmarować chlebek.
Smacznego:)
źródło:Taste
7 odpowiedzi na “Chleb ze śliwką”
bardzo zachęcający. Lubię jak chleb jest lekko słodki i ma bakalie w środku 🙂
PolubieniePolubienie
p. Chantel, dziękuję za komentarz, ja też lubię takie chlebki, pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Samantho może podrzucisz taki chlebuś na śniadanko…aż miło popatrzeć, a na pewno lepiej smakuje! pozdrawiam;)
PolubieniePolubienie
Dorotko, zapraszam Cię do Londynu na śniadanko, może wreszcie się wybierzesz? Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Bardzo lubie takie chlebki, napewno upieke, pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Świeżutki chlebuś, z masełkiem i dżemikiem! Mniam! Na pewno zna Pani jeszcze inne przepisy na chleb! Będę bardzo wdzięczna za podesłanie!
Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
p. Kasiu następny chlebek będzie też smaczny, zapraszam na degustację, pozdrawiam:)
PolubieniePolubienie