Kebaby po Wietnamsku


Zamiast popularnych sajgonek, proponuje kebaby, czyli mielone z oryginalnymi przyprawami wietnamskimi. Najpopularniejszą orientalną kuchnią jest bez wątpienia, kuchnia wietnamska. Jej potrawy mają wyszukany aromat i smak, dzięki świeżym składnikom. Bez sosu rybnego i trawy cytrynowej nie byłoby  potrawy wietnamskiej.

kebaby po wietnamsku

 

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 125 g bułki mielonej
  • 4 ząbki czosnku /zmiażdżone/
  • 2 szt. cebuli szalotki /drobno pokrojonej w kostkę/
  • 2 łyżki sosu rybnego /ew. sojowego/
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 8 szt. patyczków do szaszłyków
  • olej arachidowy lub sezamowy
  • sałata lodowa
  • ryż lub makaron ryżowy /ugotowany/

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, następnie formować małe kiełbaski.
  2. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, po czym dusić pod przykryciem 8-10 minut na małym ogniu, podlewając odrobiną wody.
  3. Gotowe kebaby nabić na patyczki i  podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, z dodatkiem sałaty.

Smacznego:)

kebaby po wietnamsku

źródło: kuchnia wietnamska

4 myśli w temacie “Kebaby po Wietnamsku

  1. Yobada 16 stycznia 2012 / 11:24

    Wyglądają bardzo apetycznie. Lubię takie azjatyckie smaki!

    Polubienie

  2. Dorota 16 stycznia 2012 / 16:59

    znakomicie!!! coś na moje wybredne podniebienie,mąż na pewno będzie zachwycony jako smakosz mięs…pozdrawiam;)

    Polubienie

    • Samantha 17 stycznia 2012 / 09:56

      Dorotko, cieszę się, że jesteś zachwycona tym daniem, Tobie i Twojemu mężowi życzę smacznego, pozdrawiam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s